Stäng fönster Borås kn, MÅLSRYDS KYRKA KYRKOMILJÖ, TOARP, Västra Götaland

Beskrivning
Kyrkan ligger mitt i Målsryds samhälle sydöst om Borås stad, vid östra sidan av Svenljungavägen, riksväg 27. Målsryd utvecklades från en by vid 1900-talets början med tre gårdar, en handelsbod och en järnvägsstation till ett textilindustrisamhälle med villor. Grunden var att färgare Flodin skaffade en ångmaskin till sin verksamhet och 1914 installerades Målsryds första "elektricitetsverk" hos honom. Samhället vidgades och bolaget fick två år senare överta distributionsrätten av elenergi i nejden. Företaget började förvärva fastigheter i samhället på 1920-talet och gav lån till egnahem eller eget bostadsbyggande. Villabebyggelsen expanderade och på 1940-50-talen byggdes flera hyreshus. Färgeriet utvecklades till J.A Pettersons konfektionsfabrik med en omfattande sömnadsförläggarverksamhet och bolaget ombesörjde uppförandet av ortens offentliga anläggningar. Målsryds kyrka tillkom på initiativ av en av direktörerna på fabriken. Fabriken lades ned under 1970-talet, men såväl fabriksbyggnader som egnahem, disponentsvillor och järnvägsstation med mera finns kvar och miljön är utvald som en värdefull kulturmiljö i Borås kommun.

Gränsande till kyrkotomten i söder ligger idag Målsrydsskolan och på västra sidan om riksvägen ligger villor, huvudsakligen från omkring sekelskiftet 1900 och framåt. Norr om kyrkan går Kyrkvägen och ytterligare något norrut går en väg till Slätthult. Från Kyrkvägen går Rudsvägen in till en skola och kyrkans parkering belägen i nordöst vid kyrkomuren, samt ett område med små villor, troligen uppförda vid 1900-talets mitt. Söder om kyrkan går vägen till Kråkered västerut. Svenljungavägen är livligt trafikerad, även av tung trafik. Järnvägen gör en skarp sväng i en tunnel under vägen vid kyrkan.

SKOLBYGGNAD
Målsrydsskolan är troligen uppförd under tidigt 1900-tal då den uppvisar klassiserande element som festonger och hörnkedjor, men har senare blivit tillbyggd. Byggnaden har två våningar under tegeltäckta, valmade sadeltak och är putsad i varmt gult. Fönstren är stora och placerade i rader, med korsposter, antingen ospröjsade med högt placerad tvärpost eller spröjsade med tvärpost på mitten. I grässlänten upp mot kyrkan finns en lekplats.