Stäng fönster Borås kn, S:T ANSGARS GRIFTEGÅRD OCH SANKT ANSGARS KAPELL, BORÅS, Västra Götaland

Beskrivning
S:t Ansgars griftegård ligger i centrala Borås vid Stadsparken. Bruset från trafikleden i söder genom staden blandas med fågelsången från de gamla lövträden på kyrkogården. Tomten är belägen på en platå med nord-sydlinjen diagonalt över området. Kapellgatan, en smal asfalterad väg, avgränsar begravningsplatsen åt sydost, och leder även till en stor, nationalromantisk villa som hyser olika företag. Villatomten övergår i en gräsbeväxt skogskulle med lövträd. En stig slingrar sig från denna väg längs kyrkogårdens nordöstra sida. Sven Erikssongatan i nordöst är en bredare väg som utgår från en större fyrvägskorsning nedanför nordhörnan. Den sammanhållna stadsbebyggelsen breder ut sig norröver från denna korsning.

Bebyggelsen runt området ligger på en lägre nivå, med störst nivåskillnad åt norr mot centrum. Begravningsplatsen ligger inte i anslutning till någon kyrka men Caroli kyrkas höga torn skjuter upp i norr på inte allt för långt avstånd och längre bort syns även tornet på Gustav Adolfs kyrka. På griftegårdens nordvästra sida ligger ett modernistiskt kontorskomplex, en gul tegelbyggnad med sex våningar sammanbyggd med en ljust putsad trevåningsbyggnad i funktionalistisk stil. I sydväst finns också gula kontorsbyggnader av olika höjd och från olika tider. Längs nordöstra sidan sträcker sig Stadsparken på andra sidan vägen med grässlänter ned mot ån Viskan, broar över denna och gamla lövträd i en backe lika hög som griftegården. Österut i parken ligger stadens badhus och ett niovåningshus med hotell tornar upp sig norr om grönområdet.