Stäng fönster Borås kn, TRANDAREDS KYRKA KYRKOMILJÖ, BORÅS, Västra Götaland

Beskrivning
Trandareds kyrka är ovanligt nog inrymd i ett flerbostadshus. Byggnaden ligger vid Söderkullagatan i sydöstra Borås och ingår i Borås Gustav Adolfs församling. Vid kyrkan löper gatan samman med Källhagsgatan och Dalsåkersgatan från öster och denna platsbildning kallas Östergårdsplan. Där ligger också Kommundelskontoret med en parkering framför. Stadsdelen är från 1950-talet och präglas av grannskapsidealet. Arkitekt Göran Erro utformade bebyggelsen här. Bostadshusen ligger längs slingriga vägar i lamellhus om tre till fyra våningar med varierad utformning och färgsättning. Butiker finns antingen i husens bottenvåningar eller som fristående byggnader. Nedför en backe söderut från kyrkohuset finns ett mindre butikscentrum med punkthus bakom. Västerut, där Söderkullagatan möter Trandaredsgatan, ligger Trandareds torg, en liten torgyta framför en mindre samling affärer i en bottenvåning. Mittemot torget är Trandaredskolan.