Stäng fönster Borås kn, HEDAREDS STAVKYRKA KYRKOMILJÖ, SANDHULT, Västra Götaland

Beskrivning
Hedareds by är belägen ungefär 1,5 mil nordväst om Borås stad. Hedared utpekas som en av Borås värdefulla kulturmiljöer. Landskapet var tidigare kargt och ödsligt men karaktäriseras numera av stora åkrar avgränsade av vällagda stenmurar, som det laga skiftet tillförde landskapet.

Hedareds stavkyrka med kyrkogård ligger i utkanten av ett samhälle med villor och smågårdar. Bebyggelsen omger anläggningen på tre sidor och söderut böljar lätt kuperade odlingsmarker. Bortom en dalgång i norr höjer sig mörka granskogsklädda åsar. Den asfalterade Stavkyrkovägen förbi kyrkan leder till Alingsåsvägen i öster, länsväg 180. Husen runt kyrkan har mycket olika ålder, alltifrån äldre torpstugor och mindre gårdar med tvåvånings manbyggnader från 1930-40-talen, till nyare 1 1/2 plans villor, troligen uppförda under 1970-talet. Färgskalan är relativt homogent hållen i rött, vitt och ljusgult. Lövskog med björk, alm och ek dominerar. Fastighetsgränserna är relativt blygsamt markerade av låga lövhäckar eller trätun.

Längs kyrkogårdens västra sida löper en smal asfalterad väg fram till en villa. På norra sidan är en parkering anlagd längs vägen och här finns även en busshållplats. Intill den står en informationstavla för kyrkan och en hög träpåle med en gatlykta. Angränsande till kyrkan i öster ligger ett församlingshem med en asfalterad parkering vid vägen.

FÖRSAMLINGSHEM
Församlingshemmet är en långsträckt villabyggnad med källare, vilken i väster mynnar i en suterrängvåning. Det har karaktären av att vara uppfört under 1980-talet. Byggnaden har röd lockpanel med svarta hörn och sadeltak med svarta betongpannor. Mellan den gråmålade betongsockeln och fasadpanelen löper en slät, svart plåt, liksom på gavlarna i höjd med takfoten. Fönstren är stora och spröjsade till sex rutor. De sitter i svarta släta fönsterfoder. Spröjsar och bågar är antingen laserade i ljust brunt eller svartbrunt. Två entréer finns åt norr med betongstenstäckta gångar. Åt söder vetter en indragen altan med öppen spis. Runt huset breder gräsytor ut sig med mindre planteringar och i sluttningen i väster en större plantering med låga lövbuskar.