Stäng fönster Oskarshamn kn, ÖRÖ, Kalmar

Beskrivning
Örö ligger längst ut i havsbandet i norra Misterhults skärgård. Örö består egentligen av flera öar, Hemö i väster, Lillö och Skräppö i öster och söder därom; Grönskär. På många sätt skiljer sig Örö från andra öar i urbergsskärgården; den är flack, täckt med morän och till stora delar dominerad av lövträd.
Ön har nyttjats av människan sedan övergången mellan järnåldern och medeltiden. Från denna tid finns på Skräppö och Skallö tomtningar, grunder efter tillfälliga bostäder och bodar som nyttjats vid utskärsfiske.
Permanent bebodd blev Örö förmodligen under senare delen av medeltiden. Bosättningen omnämns första gången i jordeboken från 1543. Örö var sedan omkring mitten av 1500-talet ett styrehemman, dvs att mot en skattereduktion ansvarade hemmanet för att lotsa fartyg genom de svårnavigerade farvattnen. Denna ordning bestod fram till 1881, då lotsstationen på Örö lades ner.
Mer att läsa om Örö finns i ö-rapporten på länsmuseets hemsida: