Stäng fönster Habo kn, BRANDSTORPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Brandstorps socken utgörs av en skogsbygd på östsidan av Hökensås, vilken öppnar sig ned mot Vättern. Socknen ingick fram till 1700-talet främst i Daretorps socken, hemmanet Brandstorp utgjorde en del av Fågelås socken. En halv kilometer norr härom ligger säteriet Skämningsfors. Kyrkplatsen är belägen på den norra sidan av en liten slingrande väg mot Daretorp. I väster tar bergiga barrskogsområden vid medan terrängen åt öster är öppen ned till Vättern med hagmarker och små åkerlappar. Direkt norr om kyrkogården är en asfalterad yta där klockstapeln är belägen. På andra sidan ligger en skolbyggnad och hembygdsgård, på den västra sidan ett f.d. ålderdomshem. Öster om kyrkogården återfinns alldeles invid balkarna ett förråd och ett stycke längre bort en personalbyggnad samt toaletter som inrymts i ett äldre torp. Övrig bebyggelse som är belägen i nordost utgörs av några villor.

SKOLA - Byggnaden i 1 ½ plan är uppförd i vinkel med en rödfärgad fasad av locklistpanel och ett sadeltak täckt av tvåkupigt lertegel. Den smått nationalromantiska karaktären talar för en datering till 1920-tal. Byggnaden är idag förskola.

F. D. ÅLDERDOMSHEM - Byggnaden i 1 ½ plan uppfördes 1910 och har en spritputsad beige fasad med slätputsade vita omfattningar och hörnkedjor. Det brutna taket med frontespis täcks av tvåkupiga cementpannor. Hemmet bekostades av familjen von Essen på Skämningsfors. Idag är det värdshus.

PERSONALBYGGNAD - Byggnaden är uppförd 1993 och har rödfärgad locklistpanel, vita foder och dörrar samt spröjsade fönster. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Den rymmer personalutrymmen och garage.

FÖRRÅD - Ett litet förråd med dass är klätt med stående rödfärgad panel och har ett sadeltak täckt med tvåkupigt lertegel. Sannolikt är det uppfört i samband med kyrkans renovering på 1870-talet.