Stäng fönster Mullsjö kn, BJURBÄCKS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Bjurbäcks socken ingick fram till 1800-talet i Bottnaryds socken. Den begränsas av de långsmala sjöarna Nässjön och Stråken, vilka binds samman av ån Tidan. Bygden karaktäriseras av nord-sydliga dalgångar med omgivande barrskogsklädda åsar. Gårdsbebyggelsen är spridd.

Bjurbäcks kyrkplats är belägen på en ås direkt öster om Nässjön. Denna är bitvis uppodlad och har en liten väg som följer den starkt kuperade terrängen. Kyrkplatsen är belägen på västra sidan om vägen med hagmark i sluttningen i öster. I söder är en allé fram till Bjurbäcks gård där vägen viker av förbi denna. Kyrkplatsen begränsas i väster av en brant ned mot sjön. Invid kyrkogårdens norra ände är på andra sidan vägen en parkeringsficka som begränsas av stenstolpar med järnkedjor emellan. Direkt i norr befinner sig trädgården till den 1987 nebrunna prästgården från 1933. Ett stycke åt norr finns f.d. folk- och småskola samt lärarbostäder.

BJURBÄCKS GÅRD - Den fint bevarade gårdsanläggningen har mangårdsbyggnad från 1700-talet i 1 ½ plan med vit locklistpanel, sadeltak med valmad spets och enkupigt lertegel. Under byggnaden finns en äldre välvd källare. Mangårdsbyggnaden flankeras av två flyglar i schweizerstil och rödfärgade ekonomibyggnader.

F. D. FOLKSKOLA - Byggnaden är uppförd 1870 och bär gul träpanel samt tak med betongpannor. Sedan 1968 då skolan lades ned förvaltas byggnaden av hembygdsföreningen.

F. D. SMÅSKOLA OCH FATTIGSTUGA - Byggnaden uppfördes 1898 i 1 1/2 våning med frontespis. Bräder från den då rivna kyrkans bemålade innertak återanvändes i skolsalen och finns bevarade i synligt skick. Byggnaden fungerade även som sockenstuga.

LÄRARBOSTÄDER - Två tegelvillor från 1950-talet.