Stäng fönster Borås kn, HÄSSLEHOLMENS KYRKA KYRKOMILJÖ, BORÅS, Västra Götaland

Beskrivning
Hässleholmens kyrka ligger öster om centrala Borås mellan Hässle torg, en mindre centrumbildning, och Bodaskolan på södra sidan om Åsvägen. Kyrkan ingår i Borås Gustav Adolfs församling och är belägen relativt höglänt på en platå i en markstigning, med en dalgång västerut och en brant kulle i söder. Gångstråket västerut från kyrkan i backen ned till torget kantas av samtida lamellhus. Infarten sker från Åsvägen i norr via Våglängdsgatan. Mitt emot infarten är en äldre gård belägen som en solitär, vilken idag används av 4H. Bostadsområden i stadsdelen Hässleholmen breder ut sig norr om Åsvägen. Söderut ansluter Hässleholmsparken och Boda Idrottsplats och öster om kyrkan angränsar bostadsbebyggelse i stadsdelen Boda.

Bostadsbebyggelsen vid kyrkan i väster utgörs av ljusa lamellhus av betongelement från 1970-talets början. Vissa är omgjorda med förhöjda tak och förändrade fasader i olika grad. På eget initiativ har bostadsbolaget sparat och renoverat ett hus i originalutförande. Längre västerut i dalen sticker ett höghusområde upp i en samlad grupp som är några år äldre.

Skolan angränsar direkt öster om kyrkan med låga byggnader av brunt tegel och vita, liggande plåtpanelpartier. Kyrktomten är ohägnad och är ett med sin omgivning. Mellan skolan och kyrkan finns en ohägnad och en hägnad bollplan. Lövträd, såsom björkar och bok, står på gräsytor runtom byggnaderna. En större byggnad, troligen hysande gymnastiksalen, är belägen nere vid kullens östra sida. Från dennas gavel och upp förbi kullen, med kyrkans klockstapel, går en asfalterad gångväg. Sådana vägar leder också förbi och runt kyrkan. Särskilt livligt frekventerat är stråket längs kyrkan i söder, mellan skolan i öster, husen samt torget i väster. Kyrkan är mycket väl integrerad med sina omgivande stadsdelar.