Stäng fönster Borås kn, RAMNAKYRKAN (KINNARUMMA GAMLA KYRKA), BORÅS, Västra Götaland

Beskrivning
Ramnakyrkan är placerad i friluftsmuseet Ramnaparkens norra del nära Borås Museum. Ramnakyrkan är en förrättningskyrka i Borås Caroli församling som hyrs ut av Borås Museum som äger kyrkan. Ramnaparken ligger strax väster om Borås centrum vid Ramnasjön längs Parkgatan.

Parken fungerar som friluftsmuseum sedan 1912, då De sju häradernas kulturhistoriska förening erhöll före detta Kinnarumma kyrka. Den flyttades till den dåvarande "idrottsparken", där det även fanns en dansbana. Kyrkan kom att kallas Ramnakyrkan istället och fungerade som ett hembygdsmuseum, den första museilokalen. Allt eftersom flyttades byggnader som ansågs typiska för Sjuhäradsbygden hit för att räddas och visas upp för allmänheten, vilket var en företeelse nationen över. Idag kan där ses bland annat en loftbod från Nittorp, en skvaltkvarn från Istorp, högloftsstugan Marbostugan typisk för Mark och förläggargården Fällhult.

Kyrkan omges av en blandskogsbeväxt kulle i norr och nordöst. Åt sydväst har man en vacker utsikt över Ramnasjön. Åt söder, väster och nordväst inramas den gräsbevuxna, öppna "kyrkbacken" och parken av ett flertal större bostadshus och gårdar, gästgiveri samt tillhörande ekonomibyggnader. Man har även flyttat hit fornlämningar i form av domarring, hällkista och en milsten som står placerad strax norr om kyrkan.

Söder om kyrkans huvudingången, utanför kyrkomuren, finns en fattigbössa som är en kopia av den som alltjämt står vid uppfarten till Kinnarumma nuvarande kyrka. I sydöst är en sockenstuga från Kinnarumma hitflyttad 1918 och placerad strax utanför kyrkogårdsmuren. Det är en knuttimrad ryggåsstuga med torvtak, som låg placerad vid kyrkan på ett snarlikt sätt i Kinnarumma. Stugan uppfördes 1768 och användes som fattigstuga och mötesplats för sockenstämmor. En kammare fanns för prästen från Seglora samt ett rum till kyrkvaktmästaren.