Stäng fönster Strömsund kn, TÅSJÖ SOCKEN, Jämtland

Beskrivning
Tåsjö socken ligger vid Sjoutälven - Tåsjön med huvudbygden längs Tåsjön i ett jordbrukslandskap under Tåsjöberget, 635m.ö.h. Därikring ligger ett höglänt område med vidsträckta myrar. Ytan är till huvuddel skogsbeklädd. Området ligger huvudsakligen i Ångermanland. Tåsjöområdet och särskilt Hotingtrakten är en av de mest kända forntidsmiljöerna i norra Sveriges inland. Flera fynd av förhistoriska föremål och de arkeologiska undersökningarna av stenåldersboplatser och järnåldersgravar har gjort trakten till något av ett nyckelområde för förståelsen av norrländsk förhistoria. En av världens äldsta skidor är funnen i trakten av Hoting. Skidan är 111 cm lång och har daterats till ca. 1500 f.Kr.

Det finns några få urkunder om Tåsjö från slutet av 1200-talet. Sedan dröjer det till 1500- och 1600-talen innan bygden dyker upp i de skriftliga källorna igen. Då är det finnar som kommer till trakten. Av nybyggena blev så småningom byar varav Hoting och Rörström är de äldsta. Huvudbygden blev Tåsjöbyarna vid Tåsjöns norra sida, där den skifferrika jorden gav de bästa odlingsmöjligheterna. Skogsbruket inleddes på 1700-talet med leveranser till sågverken i Kramfors. Socknens befolkning ökade under 1800-talets skogsbruksexpansion. Tåsjöbygden ligger i en långsträckt dalgång med Tåsjöberget i gynsamt sydvästligt läge. Byarna ligger spridda längs sjöstranden och åkermarken sträcker sig från vattnat uppåt i flacka lägdor. Vägen från kyrkbyn till Norråker anlades i etapper från slutet av 1860-talet till 1896, den 50 km långa vägen längs Tåsjön mellan Hoting och Norråker har kallats "Sveriges längsta by".

Tätorten Hoting växte under 1900-talets första årtionden då järnvägen kom och bron över Tåsjöforsen byggdes. I dess spår följde nya människor och en ny bebyggelse.

Vattenkraftsutbyggnad i Saxån, Sjoutälven och Tåsjöån (med bl.a. reglering av Tåsjösjön) inleddes omkring 1945. I socknen finns några kuturhistoriskt värdefulla miljöer, bl.a. välbevarade fäbodar.
Riksintresset Hotingsjön (Z11) ingår i socknen.