Stäng fönster Strömsund kn, ALANÄS SOCKEN, Jämtland

Beskrivning
Alanäs socken ligger runt Flåsjön, landskapsbilden domineras av skogsmark. De äldsta lämningarna i socknen utgörs av drygt 130 sten- och bronsåldersboplatser som finns längs stränderna av de större sjöarna. Inom socknen finns platser som utpekats som samiska sommargravplatser. Området saknade fram till avradsordningen 1666 fast bebyggelse, fastän vissa bosättningsförsök gjorts dessförinnan. Den första bebyggelsen etablerades i Alanäset följt av Ringvattnet och Havsnäs. Kolonisatörerna var finnar, Alanäs är den enda socknen i Jämtland med från början renodlad finsk bebyggelse. Jordbruk och binäringar dominerade till mitten av 1800-talet, då skogsnäringen fick ett uppsving.
Här finns jordbruksbebyggelse från 1800-talets senare hälft och ett påtagligt inslag av bostadshus från 1930-50-tal. I byarnas utkanter, ofta på utmarkerna, ligger Per-Albintorpen med sina enkla bostadshus och små ladugårdar.
Riksintresset Alanäs kyrka (Z10) ingår i socknen.