Stäng fönster Trollhättan kn, GÖTALUNDENS KYRKA KYRKOMILJÖ, TROLLHÄTTAN, Västra Götaland

Beskrivning
Götalundens kyrka är belägen i norra Trollhättan på nordvästra sidan av korsningen mellan Skrällebergsvägen och Idrottsvägen. Infarten sker från Idrottsvägen i sydväst och på södra sidan vägen ligger Götalundens begravningsplats, som är äldre än kyrkan. Begravningsplatsen hägnas av granitblock i kallmur och har mitt emot kyrkan en entré med smidesgrind. Längs griftegårdens sydvästra sida går järnvägen. Söder om kyrkan är ett lamellhusområde, samtida med kyrkan, med tre våningar under sadeltak. I sydöst ligger ett nyare bostadsområde i liknande skala. Nordväst om kyrkoanläggningen är det villaområden och i nordöst avgränsar Hallebergsgatan.

GÖTALUNDENS BEGRAVNINGSPLATS
I samband med koleraepidemien 1834 anlades den första begravningsplatsen i Trollhättan, och den utvidgades två gånger samband med ytterligare epidemier. Den nuvarande äldsta delens utformning härstammar från 1879. Möjligen var det även då som ett litet träkapell uppfördes på västra delen av begravningsplatsen i kvarteret Kastanjen. År 1935 ritade Karl Pehrson en utvidgning som kom att realiseras i början på 1940-talet. Plansprängning skedde, massiva stenmurar uppfördes och entrépartiet mittemot kyrkan tillkom. En ceremoniplats planerades vid stora ingången med stenkatafalk, ett fyra meter högt träkors av ek (som i Västra Tunhem) och vattenbassäng bredvid. Detta utfördes aldrig. Björkar skulle planteras mot järnvägen och pyramidalmar mot Skrällebergsvägen. Skog i nordost sparades, avsedd för en urnlund. En ekonomibyggnad uppfördes 1946 mitt på nordvästra sidan nära huvudingången. Byggnaden blev omdiskuterad på grund av sitt anspråkslösa utförande. En kritiker var Bernt Wijkmark, vars arkitektkontor skulle komma att rita Götalundens kyrka intill.

Diskussioner om placeringen av ett nytt kapellkrematorium i staden försiggick och när ett sådant slutligen byggdes på Håjums begravningsplats 1956 blev Götalundens kapell överflödigt. Därtill stod Götalundens kyrka klar 1958 så 1960 togs beslutet att riva kapellet. 1991 anlade man en minneslund med springdamm i kyrkans fond i den sparade talldungen i nordost.

Kyrkogården har många höga tallar, björkar och andra lövträd. Gångarna är grusade. Smidesgrinden mitt emot kyrkan i nordost har kors och stjärnor applicerade på de korslagda spjälorna. Grindstolparna är murade av röd granit med täckare av grå plana stenskivor. De äldsta kvarteren har kvar sin gamla karaktär med täta rader av gravar och stor variation i utförandet. Senare tillkomna intressanta rumsbildningar finns. Många gravvårdar är bedömda som kulturhistoriskt intressanta. Begravningsplatsen är fullbelagd sedan flera år.