Stäng fönster Trollhättan kn, GRÄSVIKENS KAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Gräsvikens kapell, på Gräsvikens kurs- och lägergård, ligger mycket naturskönt och avskilt i en skogstrakt vid Öresjös nordöstra sida, någon mil väster om Trollhättans centrum. Sjön är stor med öar och holmar och dess omgivning är ett rekreationsområde med närhet även till Uddevalla och Lilla Edet. En å rinner ut i Göta älv från sjön. Tillfartsvägen i norr till gården är grusad och kantas på norra sidan av blandskog. Vid gårdens nordvästra sida finns två nyare villor och spridda villor och gårdar ligger på sjöns västra sida. Vid tomtens östra sida möter tät blandskog.

Ortsnamnet Gräsviken är ett naturnamn som avsåg "gården vid den gräsbevuxna platsen vid viken". Gräsvikens gård nämns i skriftliga källor 1550. Ån var förr gränsen mellan Västergötland och Bohuslän och därför också mellan Sverige och Norge(/Danmark tidvis). Vid en gränsstrid skövlades och ödelades Gräsvikens gård av danskarna. Förmodligen fanns i trakten förr en kyrka, då en sägen omtalar en sjunken, bortrövad kyrkklocka, förlorad utanför Hasselbackens udde.