Stäng fönster Strömsund kn, FROSTVIKEN SOCKEN, Jämtland

Beskrivning
Frostviken är en utpräglad fjällsocken. Huvuddelen av bebyggelsen finns i strandnära lägen intill de stora sjöarna i övre Faxälven. Fjällsjöälven avvattnar de östligaste delarna. Mellan dessa vattensystem finns vidsträckta lågfjällsområden. Området har flera vattenfall, här finns Hällingsåfallet, Lejarfallet, Brakkåfallet och Gaustafallet.

Ett hundratal boplatser av stenålderskaraktär är kända vid sjöar och vattendrag. Från den äldre samiska kulturen finns åtskilliga lämningar i fjälldalarna. Det första nybygget, Frostviksbränna, togs upp 1750 av en norsk kolonisatör. Innan dess utgjordes befolkningen av samer, som nyttjade området för renskötsel, jakt och fiske. Fram till 1940-talet flyttade frostvikssamerna med renhjordarna ända ner till Härnösand-Sundsvallsområdet för att finna vinterbete.

År 1830 fanns 46 nybyggen, som antingen växte till hela byar eller förblev ensliga boställen, flertalet upptagna av norrmän. Basnäringen var jordbruk kombinerat med kreatursdrift. Vid 1800-talets slut såldes många hemman till skogsbolag och bönderna blev skogsarbetare. Ångbåtar trafikerade sjöarna och folk strömmade till. Frostviken blev tillgängligt för turister. Gästgiverier byggdes bland annat i Bågede och Jorm, och turismen ökade under 1930-och 40-talen. Under 1940-talet satte kraftverksbyggena igång, vilket förde med sig många arbetstillfällen och utbyggda forsar, vattenkraftstationer finns vid Stora Blåsjön, Gäddede och Junsterforsen. Under denna epok lades många jordbruk ned och arbetstillfällena i skogen minskade. Även renskötseln förändrades med bland annat kortare vinterflyttningar. Av äldre bebyggelse finns få lämningar kvar i Frostviken.

Kontakterna med Norge har varit vanliga och förekommer fortfarande. Gränshandel och turism gynnas av vägförbindelserna. Gäddede som är belägen i övre Faxsälvens flodområde mellan Kvarnbergsvattnet och Hetögeln, är serviceort för ett mycket stort omland i norra Jämtland. Förutom samhällsservice finns företag inom främst turism, transportsektor och entreprenadverksamhet.

Riksintressena Ankarede (Z4), Hamptjärn (Z1), Leipikvattnet (Z6), Maskien (Z2), Sör-Blåsjön (Z6), Uretjukke (Z5), Vikens kapell (Z8) och Väktarmon (Z7) ingår i socknen.