Stäng fönster Strömsund kn, STRÖMS SOCKEN, Jämtland

Beskrivning
Ströms socken består av en långsträckt skogsbygd vid Ströms Vattudal med bebyggelsen koncentrerad till strandnära lägen i södra delen. Bland fornlämningarna finns ca 200 stenåldersboplatser, 400 fångstgropar, hällmålningar samt 2 medeltida ödegårdar.

Boskapsskötsel var länge huvudnäring, vidsträckta betesmarker möjliggjorde häst- och kreatursavel för export. Strömsund är sedan länge centralorten i bygden. Den stora kolonisationsvågen i Ström inleddes på 1600-talet och kulminerade under 1700-och 1800-talen. Högkonjunkturen under det sena 1800-talet ledde till att folk byggde stora hus med ståtliga portaler och ladugårdar, där samtliga funktioner byggdes i samma enhet. I Ströms socken finns många värdefulla miljöer, bland annat en del av de gamla jordbruksbyarna vid Vattudalens södra del, med sina magnifika huvudbyggnader och karaktäristiska lidläge. Längre upp efter Vattudalen finns spåren efter en senare kolonisationsvåg, med mindre byar och skogsbrukets anläggningar. Längs Vattudalen finns lämningar efter den en gång så livliga ångbåtstrafiken samt fornminnesmiljöer med boplatser och fångstgropar. I socknen finns ett av länets bäst bevarade industriminnen, Lövöns kraftverk från 1900-talets början.

Strömsund är centralort för ett stort omland där sysselsättningen domineras av arbeten inom kommun och landsting samt ett flertal industrier.

Riksintressena Russfjärden-Hallviken (Z13), Svaningen- Stor-Ringsjön (Z9) och Fångsjön (Z14) ingår i socknen.