Stäng fönster Mullsjö kn, NYKYRKE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Nykyrke socken utgörs av en kuperad skogs- och bergsbygd vid sjön Stråken. Fram till 1653 ingick bygden i Sandhems socken, men till följd av den långa kyrkvägen beslöt kungen om bildandet av en ny socken och byggandet av en ny kyrka. Vid ån Tidans utlopp i Stråken ligger det gamla bruket Ryfors som under 1700- och 1800-talen hade en omfattande järnproduktion. Under familjen Sagers ägande utgjorde det ett kulturellt centrum i orten. Med dragningen av järnvägen Falköping - Nässjö 1862 anlades en station vid Mullsjön, ett stycke sydost om kyrkbyn, där snart ett stationssamhälle kom att växa upp. Timmer blev en viktig exportvara. Under 1900-talet kom samhället att expandera med industrier, handel och egnahem. 1952 blev Mullsjö centrum i en egen kommun där bl.a. Nykyrke socken ingår.

Nykyrke kyrka och kyrkogård ligger idag i den västra änden av Mullsjö samhälle med riksväg 47 i väster. Bebyggelsen är här spridd i kuperad terräng med barrträdsdungar. I norr ligger ett industriområde. Öster om kyrkogården löper Nykyrkevägen som här gör en sväng. I söder begränsas kyrkogården av en bäckravin. I norr ligger prästgården med en mindre park. Väster om denna ligger den gamla småskolan. Vid kyrkogårdens västra sida finns en gård med mangårdsbyggnad och flygel från 1800-talet i gul träpanel. Invid denna ligger ett knuttimrat och rödfärgat magasin, sannolikt från 1700-talet. På andra sidan Nykyrkevägen ligger en skogskyrkogård, anlagd 1953 och utvidgad 1990-92. Denna har sin entré mitt emot gamla kyrkogårdens. Utförandet är likartat med runda grindstolpar av fogade granitkvadrar och tre grindar. Längs vägen löper en kallmur av huggen granit. Kring entrén växer höga häckar och från den leder en rak axel bort till en minneslund med kors. Sydost om skogskyrkogården finns en parkeringsyta.

PRÄSTGÅRD - Prästgården från 1918 är en nationalromantisk byggnad med veranda. För ritningarna svarade Albert Colette vid Isaac Gustaf Clasons ritkontor. Fasaderna är klädda med röd locklistpanel och har breda, vita knutfoder. De tätspröjsade fönstren har vita luckor med genombrutna hjärtan. Taket är brutet med svängd profil och kupor. Taktäckningen utgörs av tvåkupigt lertegel.

F.D. SMÅSKOLA - Nykyrke f.d. småskola är uppförd 1890 i 1 ½ plan. Fasaderna är klädda med rödfärgad, stående och liggande panel och har korspostfönster med vita foder i schweizerstil. Byggnaden bär ett sadeltak med täckning av tvåkupigt lertegel. På ena hörnet finns en veranda. Skolan används idag som kyrkogårdsexpedition och har vid sidan en sentida verkstad med rödfärgad panel och sadeltak med täckning av lertegel.