Stäng fönster Mullsjö kn, UTVÄNGSTORPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Utvängstorps socken ligger i ett starkt kuperat skogslandskap med ån Tidan som rinner från söder till norr och Hökensås i öster. Längs det östra krönet av dalgången går en grusväg mellan Härja och Broholm. Kyrkplatsen ligger i ett ensamläge på ett markant krön mellan vägen och dalgången. Invid den raka trädkantade avtagsvägen ligger några gårdar och torp samt en gammal fattigstuga. I en svacka finns här även Sankt Sigfrids mytomspunna källa, i vilken offrades ännu på 1700-talet. Platsen iordningställdes 1981 med ett kors och en kalkstensmur. Nordost om kyrkplatsen vidtar ett litet uppodlat landskapsrum. Enligt 1564 års jordebok var jordägandet i socknen spritt mellan kronan och de två frälsenaturerna.

F.D. FATTIGSTUGA OCH SMÅSKOLA - Byggnaden är uppförd som fattigstuga på 1890-talet, men omdanades till småskola 1907. Fasaderna är klädda med rödfärgad träpanel och på framsidan är en veranda med snickarglädje. Till anläggningen hör ett uthus med två dass.