Stäng fönster Linköping kn, VIKINGSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Vikingstad är en medeltida socken som finns nämnd i skrift 1317 som Wikyngstatha. Den är belägen på den bördiga Linköpingsslätten, 12 km sydväst om Linköping, och är en utpräglad jordbruksbygd. I samband med järnvägens tillkomst 1873 bildades ett stationssamhälle i Bankeberg, ca 3 km norr om kyrkbyn. Här har under 1900-talet ett flertal småindustrier vuxit fram, likaså handelsverksamhet samt skola och bank. I tätorten utgörs bebyggelsen främst av egnahem och fristående villaområden. Närheten till Linköping har gjort Vikingstad till en bekväm pendlingsort med viss befolkningstillväxt. Trakten är fornlämningsrik med bl a stenåldersfynd, järnåldersgravfält, stensträngssystem och bevarade runstenar.

KYRKOMILJÖN
Vikingstad kyrkby är belägen på en svag höjd utefter en äldre vägsträckning mellan Linköping och Mjölby och ligger omgiven av öppna fält och åkrar. Här finns en fd skola, ett fd kommunalhus samt ett församlingshem. Nordväst om kyrkan ligger den fd kyrkskolan från 1863 i 1½ våning med grå spritputsade fasader och sadeltak belagt med röda cementpannor. Bredvid skolan ligger det fd kommunalhuset/ fattigstugan byggt 1870 i 1½ våning med vita stänkputsade fasader och sadeltak belagt med takpannor av rött cementtegel. Församlingshemmet från 1958 som ligger på andra sidan skolan, har fasader av gult tegel och ett högt, valmat, tegeltäckt sadeltak. Prästgården som är byggd 1824, ligger ca en km väster om kyrkan.