Stäng fönster Åre kn, ÅRE SOCKEN, Jämtland

Beskrivning
Åre socken omfattar fjällområdet och skogsbygder omkring Indalsälvens källflöde Åreälven. Flera stenåldersboplatser är kända. I Åredalen anlades de äldsta gårdarna på issjöterasser i sydlägen, ofta högt belägna och nära fjällterrängen.
Sedan Mellanriksbanan öppnats inleddes på 1880-talet en kortvarig skogsexploatering och en blygsam industrialisering inleddes även inom stennäringen. I stället byggdes näringslivet på fjällturismen, som växte fram omkring järnvägen, varvid bl.a. Åre och Storlien etablerades som turistorter. Flera ledande brittiska och svenska affärsmän lät uppföra ståtliga jaktvillor i fjällvärlden. Områdets första turister var s.k. luftgäster och fjällvandrare. Till att börja med kom de endast sommartid och inkvarterades i bondgårdarna. Den första restaurangen öppnades på 1880-talet och det första hotellet i Åre by öppnades 1895.

På 1910-talet inleddes också vinterturismen. Landets första skidlift öppnades 1940 i Åre. På 1950-talet inleddes massturismen och kabinbanan byggdes 1976.

Tätorten Åre består av de gamla jordbruksbyarna Totten, Mörviken, Bräcke och Berge samt Lien och Lund. Åreskutan utmärker sig tydligt i området, berget ligger isolerat från övriga fjäll. Skutans topp är 1420 meter över havet och höjdskillnaden mellan Åresjön och toppen är cirka 1000 meter.

Åre är ett centrum för svensk alpin skidsport och bildar tillsammans med Duved ett sammanhängande område med 44 skidliftar och ett 80-tal nedfarter på Åreskutan och Mullfjället. En mängd hotell och restauranger finns inom socknen.

Riksintressena Skalstuguvägen (Z29), Ånnsjön (Z30), Åredalen (Z32), Forsa - Duved (Z33) och Fröå (Z35) ingår i socknen.