Stäng fönster Berg kn, BERGS SN, Jämtland

Beskrivning
Bergs sockens landskapsbild präglas av öppen odlingsbygd vid Storsjöns södra del. Spridda byar och vidsträckta, sjörika skogsmarker kännetecknar övriga delar av socknen. Flertalet stenåldersboplatser ligger i anslutning till vattendragen. Området kring Storsjöns sydspets har redan tidigt haft en omfattande lågteknisk järnframställning. Tio medeltida ödegårdar har lokaliserats. Fäbodväsendet har gamla anor och har hållits levande mycket länge.
Industrialiseringen har aldrig varit omfattande. De dominerande näringsgrenarna är jord- och skogsbruk, offentlig förvaltning, privat tjänstesektor, turism. I centralorten Svenstavik finns några tillverkningsindustrier inom bl.a. trä- och mekanikgrenarna.
Hoverberget vid Storsjön rymmer Skandinaviens största klyftgrotta.
Riksintressena Ovikens fäbodar (Z45) och Storsjöbygden (Z25) ingår i socknen.