Stäng fönster Lerum kn, ÖSTADS KYRKA KYRKBY, Västra Götaland

Beskrivning
Östadsåsen vid sjön Mjörns västra sida har en rik fornlämningsbild och utgör område av riksintresse för kulturmiljövården. Området är beläget i den nordligaste delen av Lerums kommun ca en mil väster om Alingsås. Östads kyrkby, som på 1500-talet utgjorde en av de största byarna i Västergötland, har ett karaktäristiskt läge mellan de mer höglänta partierna längs med åsen och slätten ner mot Mjörn. Utmed åsen finns en rik mängd fornlämningar bestående av bland annat fornåkrar och förhistoriska gravfält och utmed Mjörns stränder har ett flertal stenåldersboplatser påträffats. Kring kyrkbyn syns ett ålderdomligt kulturlandskap med hagmarker och odlingsytor som tillsammans med fornlämningar samt bevarade mangårds- och ekonomibyggnader (1800- och 1900-tal) tecknar bilden av en kontinuerligt formad odlingsbygd. Centralpunkten i byn utgörs idag av den täta bebyggelsestrukturen utmed bygatan samt kyrkan, sockenmagasinet, prästgården och skolan vars äldsta byggnad är från 1850.

Prästgården är belägen strax söder om kyrkogården och inrymmer både bostad och pastorsexpedition. Huvudbyggnaden, som uppfördes 1907, är uppförd i ett- och ett halvt plan av timmer och har den för prästgårdar traditionella sexdelade salsplanen. Byggnaden är klädd i profilerad locklistpanel och har ett tegeltäckt sadeltak. Prästgården med tillhörande ekonomibyggnader är av Älvsborgs länsmuseum utvärderad år 1996 som en kulturhistoriskt värdefull och viktig del i bebyggelsemiljön kring Östads kyrka.

Källa: Älvsborgs länsmuseum (1999): "Kulturmiljöer i Lerums kommun"

Arkiv: Regionmuseum Västra Götalands topografiska arkiv.