Stäng fönster Arvika kn, BOGENS KYRKA, SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Bogen är en ren skogsbygd vid riksgränsen mot Norge. Bogen nämns första gången i 1564 års jordebok. Från början av 1600-talet togs ödemarkerna i Bogen efter hand i bruk av inflyttade skogsfinnar. Då sockenkyrkan låg cirka tre mil söderut fågelvägen kunde bosättarna besöka gudstjänsten endast ett fåtal gånger per år eller i samband med vigsel, dop eller begravningar. Under 1700-talet och början av 1800-talet gjorde Bogenborna därför upprepade försök att få bygga ett kapell i sin egen bygd. Bogens församling avsöndrades sedan från Gunnarskog under 1800-talets mitt som en direkt följd av grundandet av Mitandersfors järnbruk. År 1841 anlade Johan Mitander järnbruket Mitandersfors vid Bogälvens utlopp. Bruksetableringen och den ökade befolkningen bidrog till att man sökte forcera kyrkobyggnadsplanerna. Brukspatron Mitander skänkte betydande markytor till en kyrka och prästgård.
Kyrkan uppfördes 1850 på en befintlig begravningsplats på en ås strax söder om Bogtjärnet, söder om brukssamhället. Den rektangulära kyrkobyggnaden i röd panel, försedd med vitmålad tornlanternin ritades av arkitekt J F Åbom. När församlingen bildades beslutades även att en folkskola skulle inrättas. En gammal tullstuga ombyggdes till skolsal och bostad åt läraren. Byggnaden brann ned 1892 och en ny skola uppfördes närmare kyrkan. Bogens kyrka utgör ett utmärkt exempel på de mindre församlingskyrkor som växte fram i bruksrörelsens kölvatten.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, kulturmiljöprogram 1989. / Begravningsplatser i Värmlands län, 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / ATA Stockholm; Bogens kyrka. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Bogens kyrka. / En bok om Gunnarskog, Arvika 1962. / Nordström, A; Kyrkan mitt i byn, Kulturmiljöer i Arvika kommun, 1998.