Stäng fönster Vara kn, HÄLLUMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Hällums socken domineras av Varaslättens sedan 1800-talet uppodlade lerjordar. Genom socknen slingrar sig från söder till norr Lidan med sin trädkantade dalgång. Vid ett mindre fall är en stenbro med tre valv över älven samt Stora Hallas lilla kraftverk. På krönet av den östra strandbrinken är här den nuvarande kyrkplatsen. Direkt sydost om denna är en av socknens två stora herrgårdar, Stora Halla. På andra sidan Lidan finner man den andra, Hälleberg. Båda har fint bevarade miljöer. Längre söderut vid älven finns Prästaströmmens kvarn. I närheten finns även den gamla kyrkplatsen, med en tidigmedeltida dopfunt. Platsen hade en träkyrka med rakslutet kor och vapenhus i söder. Denna revs 1860 i samband med sammanbyggnad med Skarstad.