Stäng fönster Vårgårda kn, KULLINGS-SKÖVDE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kullings-Skövde socken utgörs till sin södra hälft av ett uppodlat slättlandskap kring Svartån som är ett biflöde till Säveån i söder, vilken där bildar gräns mot Siene socken. Socknens norra del upptages av mossmarker. Enligt 1546 års jordebok upptogs socknen av skatte-, kyrko- och frälsehemman, varav de sistnämnda var i majoritet. Under medeltiden utgjorde Tumberg i norr en egen socken med egen kyrka. Något norr om Säveån drogs Västra stambanan med början 1855. Detta kom att leda till framväxten av stationssamhället Vårgårda, vilket 1924 blev municipalsamhälle. Det har idag expanderat ända fram till den gamla utskiftade kyrkbyn, som nu ligger i dess norra utkant invid den gamla vägsträckningen mot Södra Härene. Platsen utgörs av gammal fornminnesrik hedmark, den s.k. Skövde hed, vilken haft flera resta stenar och högar. Idag är området starkt exploaterat med radhus och villaområden söder och öster om kyrkplatsen. Invid den i nordväst löpande E20 finns flera industrier. Viss hagmark återstår mellan dessa och kyrkplatsen. I norr och väster finns ett par gårdar med delvis äldre bebyggelse. Direkt väster om kyrkogården finns en kyrkogårdsexpedition med tre byggnader och i söder en asfalterad parkering. Längs kyrkogårdens östra sida löper Härenevägen (gamla landsvägen) och utanför det sydöstra hörnet står en milstolpe. I närheten finns även en avtagsväg mot Herrljunga, vilket ger platsen karaktär av gammal vägknut.

KYRKOGÅRDSEXPEDITION - Expeditionsbyggnaden från 1973 är långsträckt i ett plan. Den är ritad av arkitekt Pelle Nilsson, Alingsås. Fasaden bär finkornig, vitkalkad puts på stomme av lättklinkerblock. På framsidans södra hälft finns en glasad utkragning. Fönstren har enkla, ospröjsade lufter. Byggnadens bakre hälft skjuter upp något ovan den främre och är till sin övre del klädd med rödfärgad locklistpanel. Bakre hälften bär ett motfallstak medan den främre bär ett pulpettak. Taktäckningen utgörs av enkupigt lertegel. De båda postmoderna maskinhallarna ligger i vinkel. Den mindre har väggar vars nedre hälft är vitputsad och den övre klädd med rödfärgad locklistpanel. Den större är helt klädd med rödfärgad locklistpanel och har på gaveln mot kyrkogården ett stort rombiskt fönster. Fodren är vita. Båda byggnaderna bär flacka sadeltak med täckning av enkupigt lertegel.