Stäng fönster Vårgårda kn, KVINNESTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kvinnestads lilla socken har en spridd bygd. Större delen av den kuperade terrängen täcks idag av skog. Tidigare utgjorde den s.k. "Stora Svältan" ett välkänt ofruktbart område. Markerna är stenbundna och många stengärdesgårdar omgärdar dem ännu. Under sen medeltid var skattehemman den dominerande jordnaturen (1566 års jordebok). I väster bildar Kvinnestadssjön sockengräns. Invid denna finns ett litet uppodlat landskapsrum kring Kvinnestad by, vilken utgörs av tre gårdar där de små vägarna från Landa, Ljur och Asklanda löper samman. I sydost begränsas markerna av en mindre ekskog. Kyrkan ligger i ett krönläge mot en av löv- och barrdungar beväxt udde väster om byn. Längre ut på udden finns två markanta kullar med anslutande vallar och gravar, rester av en borganläggning. Den västra kullen kallas Borrebacka och den östra Slottet. Ett par små sommarstugor finns på platsen, liksom en badstrand.

"KVINNESTADS SLOTT" - Borganläggningen genomgick en arkeologisk provundersökning under ledning av Rune Ekre 1985-86. Myntfynd kunde datera anläggningen till 1300-talet. Slottskullens borgkärna var en träbefästning med höga grusvallar på tre sidor. Borrebacka tolkades som ett stallområde. Sannolikt var borgens livslängd endast några decennier.