Stäng fönster Vårgårda kn, NÅRUNGA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Nårunga socken utgörs av en starkt kuperad skogsbygd med flera sjöar i sin södra del, bl.a. Storsjön och Sävelången. Från sistnämnda rinner Säveån åt nordväst. Enligt 1566 års jordebok dominerades socknen av skattehemman. Kyrkan och den skiftade byn ligger på en uppodlad bergsrygg ovanför skogslandskapet, 207 meter över havet. Genom byn löper den lilla vägen mellan Hemsjö i sydväst och Ornunga i nordost. Kyrkan ligger söder om vägen där denna gör en rätvinklig krök. På andra sidan vägen ligger en utvidgning av kyrkogården och söder om kyrkan en personalbyggnad bakom vilken skog vidtar. På en höjd väster om kyrkplatsen ligger ett församlingshem och en prästgård. Gårdarna ligger utspridda längs vägen på båda sidor om kyrkan och har äldre manbyggnader. I byns norra utkant finns en sentida skolbyggnad.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet utgörs av den gamla prästgården, en timrad byggnad i 1 ½ plan från 1800-talets senare hälft. Fasaden är klädd med vit locklistpanel och har frontespis samt glasveranda. Fönstren har korspost. Byggnaden bär ett sadeltak. I väster finns en äldre, rödfärgad flygel i timmer.

PRÄSTGÅRD - Den nuvarande prästgården är en byggnad 1 ½ plan av gult tegel från 1900-talets mitt. Dess sadeltak har karaktäristiska vinkelbrutna kupor.

BÅRHUS/PERSONALBYGGNAD - Byggnaden från mitten av 1900-talet har förråd och bårhus med 1981 utbyggd personaldel i vinkel. Fasaden utgörs av vit slätputs. Sadeltaket är täckt med pannor.