Stäng fönster Vårgårda kn, ORNUNGA GAMLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Ornunga socken domineras till sin sydöstra hälft av Ornungasjön och till sin norra av en uppodlad ås, båda omslutna av skogsbygd. Marken är stenig och många stengärdesgårdar markerar ännu gränserna. Bygden har varit bebodd sedan stenålder. Enligt 1566 års jordebok präglades socknen av skatte- och frälsehemman. Skogen i socknens nordvästra del planterades under 1800- och 1900-talet på det som tidigare var en del av Stora Svältan, en ofruktsam kalmark. Kyrkbyn ligger på åsen i socknens nordöstra ände. Bebyggelsen ligger samlad längs den smala väg mellan Ljur och Asklanda som följer åsen. Den gamla kyrkplatsen ligger vid vägens södra sida, på den nordöstra sluttningen av en svacka med bäckfåra. Åt söder vidtar betes- och åkermark. Öster om kyrkplatsen är en gräsvall med stenmur mot vägen och fornminnesföreningens gård i söder. Något längre åt öster finns en nedlagd affär vid ett vägskäl. På andra sidan vägen, nordväst om kyrkplatsen står en ryggåsstuga och en skiftesverkslada i en skogsbacke. Den nya kyrkplatsen ligger på åsens krön en knapp kilometer åt sydväst. Kyrkbyn är klassad som riksintresse.

KYRKEBOL, FORNMINNESFÖRENINGENS GÅRD - Gården invid kyrkogårdens sydöstra hörn har en timrad manbyggnad från 1800-talets andra hälfti 1 ½ plan. Den välbevarade fasaden är klädd med vit locklistpanel och bär sadeltak. I anslutning till kyrkogårdsmuren finns en kallmurad jordkällare. Drängstuga och sentida ladugård hör till gården som sedan 1967 ägs av Svältornas fornminnesförening och hyser dess samlingar.

RYGGÅSSTUGA OCH SKIFTESVERKSLADA - Den timrade ryggåsstugan flyttades till platsen 1925 av Svältornas fornminnesförening. Den stod på Stavabacken i Tämta socken och skall vara uppförd under sent 1700-tal. Stugan står på en kallmurad sockel och bär en obehandlad lockpanel samt har utskjutande knutar och sadeltak med täckning av enkupigt lertegel. I vinkel står en lada i skiftesverk av furu och ek utan bemålning samt med sadeltak täckt av hyvlade spån.

F.D. AFFÄR - Boningshuset i 1 ½ plan från omkring 1900 har en utskjutande affärsdel i vinkel med skyltfönster. Fasaden är klädd med vit eternit. Bostadsdelen har brutet tak med frontespis och affärsdelen sadeltak, båda med skiffertäckning.