Stäng fönster Bengtsfors kn, STENEBY, BILLINGSFORS, Västra Götaland

Beskrivning
Billingsfors brukssamhälle är beläget i norra Dalslands skogs- och bruksbygder. De grundläggande förutsättningarna för tillkomsten av de dalsländska bruken har varit tillgången på vattenkraft och skog. Då malmförekomsterna i Dalsland varit begränsade kom under 1700-talet många bruk att grundas för att förädla tackjärn från Värmland och Bergslagen där man behövde spara på virkestillgångarna. Genom den s k bruksdöden på 1870- och 80-talen uppförde i stort sett alla järnbruk i Dalsland, men flera omvandlades till massa- och pappersbruk. Geografiskt är huvuddelen av de dalsländska bruken koncentrerade till sjösystemen längs Dalslands kanal.

I Billingsfors finns betydande delar av den dalsländska brukshistorien samlad. Bruket grundades 1737 vid Billingsströmmen där sjön Lelångs nedre del, Nedre höljen, har sitt utlopp i Laxsjön. Vid bruket förädlades stångjärn till bandjärn, plåt, sågblad, yxor, hästskor, spik mm. Senare tillkom bl a valsverk med smedjor. Under 1700-talets senare hälft och 1800-talets början ägdes bruket av släkterna Uggla och Waern. Vid mitten av 1870-talet lades järnhanteringen ned och 1884 startades en cellulosafabrik i Billingsfors. 1918 rationaliserades driften och AB Billingsfors-Långed bildades. Under 1900-talet har sedan flera ägoförändringar skett men pappersbruket lever vidare.

Billingsfors bruksmiljö utgör ett delområde (KP 9:4), av riksintresset för kulturmiljövård KP 9, Dalslands kanal. I Billingsfors finns bl a den välbevarade bruksherrgården, Billingsholm, med ursprung från 1739 omgiven av en engelsk parkanläggning med en friluftsteater. I närheten av fabriksområdet, mellan Laxsjön och Lelången, finns också Dalslands kanals 18-20:de slussar samt två slussvaktarbostäder. Kyrkan har från dess tillkomst, 1761-63, varit en integrerad del av bruket och när Steneby församling övertog den 1981 var den en av landets sista bruksägda kyrkor. Den är belägen alldeles intill fabriksområdet på en liten halvö, ursprungligen en ö i Laxsjön avskild från fastlandet av ett smalt sund, den s k Kyrkviken vilken efterhand fyllts ut av det expanderande bruket.

Själva kyrkoanläggningen består av kyrkan med omgivande kyrkogård och ett f d bårhus, nu förrådsbyggnad. Byggnaden är troligen uppförd omkring 1940 och har ett sadeltak täckt av skiffer. Nordost om kyrkan finns ett lusthusliknande sexkantigt avträde, vars tälttak täcks av papp.

LITTERATUR, RAPPORTER: Bengtsfors kommun, Vår kulturmiljö, Vänersborg 1993. / Dalsland - Landskapets kyrkor, Forskningsprojektet sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelse 2003. / Kuuse, Jan, Billingsfors, Ett Dalsländskt bruk under 250 år 1738-1988, Göteborg 1998. / Oravainen, Lauri, Billingsfors kyrka, en gammal brukskyrkas historia, Bengtsfors 1957 / Runelid Effe: Dalslands kyrkor, 1984. / Stiftelsen Älvsborgs länsmuseum, kulturhistorisk byggnadsinventering nr 31, Bengtsfors kommun, Vänersborg 1986 / Välkommen till Billingsfors kyrka, broschyr av Anders dahl och Elisabeth Eliasson 1993.