Stäng fönster Bengtsfors kn, STENEBY, DALS-LÅNGED, Västra Götaland

Beskrivning
Dals-Långed är ett industrisamhälle beläget i Steneby socken i norra Dalslands skogs- och bruksbygder. Steneby är en medeltida socken och består av flera mindre dal- och strandbygder i ett starkt brutet skogs- och sjölandskap. Centralområdet är jordbruksbygden vid Stenebyälvens dalgång mellan sjöarna Iväg och Laxsjön, med kyrkan belägen på en långsträckt ås öster om älven. Trakten förefaller ha varit centralbygd under lång tid vilket det rika fornlämningsbeståndet tyder på. Ur kyrklig synpunkt har Steneby sedan reformationen varit moderförsamling för socknarna Tisselskog, Ödskölt och Bäcke. Under 1900-talet har Stenebys befolkningskoncentration kommit att förskjutas från jordbruksbygden till industriorterna Billingsfors och tvillingsamhällena Dals-Långed/Mustadfors. Billingsfors kyrka, en f d brukskyrka, är från 1760-talet och Dals-Långeds kyrka, invigd 1972, är en ombyggd skola från 1880-talet. Vid Billingsfors kyrka finns också begravningsplats men ej vid Dals-Långeds kyrka.

Mellan sjöarna Laxsjön och Råvarp finns en långsmal förbindelse, Långbrohöljen och Katrineholmshöljen med forsar på ett par platser. Vattenkraften har här givit upphov till de sammanväxta bruksorterna Dals-Långed och Mustadfors. Här passerar också Dalslands kanal med flera slussar, vilket också varit en viktig faktor bakom industrietableringarna. Vid Långed anlade 1871 industrimannen Carl Fredrik Waern d y Dalslands första träsliperi, för sin tid det största i Sverige, senare omvandlat till Dalslands första pappersbruk. Platsen för Mustadfors hette ursprungligen Katrineholm där det 1778-1860 fanns ett litet järnbruk. 1897 etablerade sig den norska firman A/S Mustad här och anlade en industri för tillverkning av hästskosömn. Bruket och samhället genomgick därefter en snabb utveckling. För att undvika sammanblandning med Katrineholm i Södermanland bytte fabriken och samhället 1902 namn till Mustadfors. Omkring 1930 startades i Dals Långed/Mustadfors, Stenebyskolan, idag högskola för hantverksutbildningar. Både pappersbruket Långed och fabriken i Mustadfors drivs vidare och samhället kan sägas vara Dalslands bäst bevarade yngre bruksmiljö, med bebyggelse huvudsakligen från 1900-talet. Dals Långed/Mustadfors ingår i ett större område kring Dalslands kanal som är ett s k riksintresseområde för kulturmiljövården.

LITTERATUR, RAPPORTER: Bengtsfors kommun, Kulturmiljöprogram, 1994. / Bengtsfors kommun, Vår kulturmiljö, Vänersborg 1993. / Dalsland - Landskapets kyrkor, Forskningsprojektet sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelse 2003. / Runelid Effe: Dalslands kyrkor, 1984. / Stiftelsen Älvsborgs länsmuseum, kulturhistorisk byggnadsinventering nr 31, Bengtsfors kommun, Vänersborg 1986