Stäng fönster Karlsborg kn, TACKSÄGELSEKYRKAN OCH KARLSBORGS GRAVKAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
År 1819 började Karlsborgs fästning att anläggas på den udde som åt norr sticker ut i Vättern och kallas Vanäs udde. Bygget var ett led i tanken på ett centralförsvar med en lättförsvarad reservhuvudstad belägen inne i landet dit fienden skulle få svårt att nå. Platsen valdes även med tanke på den planerade sträckningen av Göta kanal som här skulle utnyttja Bottensjöns och Vikens sjösystem. Det samhälle som kom att växa upp inom vallarna fick namnet Karlsborg efter Karl XIV Johan. Fästningens viktigaste del är dess sydliga avgränsning mot vallarna, Slutvärnet i vars mitt Garnisonskyrkan tillsammans med centraltornet bildar en tväraxel med förstnämnda del åt norr. Genom stadens rutnätsmönster löper en allé fram till kyrkans fasad. Till väster om denna är mot slutvärnet två befälsbyggnader och till öster stall och ridhus. Dessa omges av gräsmattor med träd och buskar. Fästningen blev helt fullbordad först 1909 men befanns redan 1928 så omodern att den avrustades. Fästningen utnyttjas dock ännu för militär utbildningsverksamhet och är byggnadsminnesförklarad.

Mellan fästning och flottilj ligger den södra kyrkogården med omgivande dungar av unga tallar och björkar. Fram till fästningsvallarna är ett öppet fält och i väster skiljs kyrkogården av från odlingsmarkerna med ett fabrikskomplex och en järnväg.

I den nordvästra änden av Karlsborg, vilken kallas Norra skogen, ligger Skogskyrkogården med Tacksägelsekyrkan. Kyrkogården ligger i utkanten av en högväxt tallskog och gränsar i öster mot Parkvägen och ett villaområde. I söder är en kyrkogårdsexpedition.

SLUTVÄRNET - Det 678 meter långa Slutvärnet i nyromansk stil har kanonkasematter åt yttersidan i söder och logement åt innersidan i norr. I ändarna sticker var sitt halvrunt torn i tre våningar ut. På motsatt sida om kyrkan är ett likaså halvrunt centraltorn i tre våningar. Utsidans fasad består av finhuggna kvadrar av grå kalksten. Denna har två våningar med markerade bjälklag och stickbågiga kanongluggar med rundbågiga rusticerande omfattningar. Tornen har samma utformning. Insidan har en fasad av ljusbrunt tegel i två våningar med höga rundbågiga fönster i par. Båda våningarnas fönster innefattas i samma rundbågsblindering. Det flacka sadeltaket är klätt med svartmålad falsad plåt med förskjutna hakfals. Med jämna mellanrum har taket stora kupor med lunettfönster. Takfoten utgörs av en rundbågsfris. Torntaken är flacka och har samma beklädnad. Slutvärnet påbörjades 1845 och fullbordades med centraltornet och kyrkan 1869.

KYRKOGÅRDSEXPEDITION - Byggnaden i ett plan är klädd med ljust fasadtegel och har ett sadeltak som täcks av tvåkupiga svarta betongpannor. Byggnaden är sannolikt uppförd omkring 1971.