Stäng fönster Vårgårda kn, FULLESTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Fullestads socken utgörs till sin centrala och södra del av uppodlad slättmark kring Säveån, vilken ringlar sig fram från nordost till sydväst. Den norra delen av socknen upptags av mossar och barrskogstäckta bergsryggar.

Kyrka och kyrkogård är belägna på den västra änden av en sådan bergsrygg med utblick över odlingslandskapet. Längs randen av åsen ligger kyrkbyns utskiftade gårdar spridda. Nedanför kyrkan ligger i sydväst en äldre skolbyggnad och i norr ett grustag där tidigare kyrkvallen låg. Spår av järnåldersbebyggelse och brandgravar har påträffats på platsen. På ett berg öster om kyrkogården ligger en "offersten" med skålgropar. Längs Säveån i söder löper västra stambanan och invid denna har ett mindre stationssamhälle uppstått i anslutning till den medeltida sätesgården Lagmansholm. Längre åt söder löper Europaväg 20. Enligt 1546 års jordebok präglades jordägandet nästan helt av frälsehemman och socknen räknades som annex till Lena.

SKOLA - Den timrade gamla skolbyggnaden i 1 ½ plan har rödfärgad locklistpanel, spröjsade fönster (större på södra gaveln) och sadeltak med täckning av enkupigt lertegel. På östra långsidan är en utbyggd farstu. Byggnaden är sannolikt uppförd under 1800-talets andra hälft.