Stäng fönster Ulricehamn kn, MURUMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Murums kyrka står på en höjd ett stycke från norra sidan av länsväg 182 mellan Timmele i sydöst och Annelund i nordväst. Trakten är fornlämningsrik och i Murum visar hällkistor att socknen varit bebodd sedan åtminstone 4000 år. Jordbrukslandskapets skogsomgärdade fält sträcker ut sig väster och söder om kyrkan. En smal grusväg leder fram till kyrkan vars parkeringsplats är belägen nedanför kyrkkullen i söder. Vägen slingrar sig norrut på kyrkans östra sida vidare till Öra. Bebyggelsen i kyrkans närhet, naturligt nog kallat Kyrkeberg, består av ett rött torp och en mexitegelvilla i sydöst på andra sidan vägen och strax sydväst om kyrkogården ligger en gård. Troligen hör det lilla uthuset i backen väster om kyrkan dit. Precis nedanför kyrkkullen i nordöst står ett uthus med stegbod. Öster och norr om kyrkan är det skogs- och våtmarker.

UTHUS MED STEGBOD - Byggnaden används som förråd till kyrkan. Den är rektangulärt långsträckt med sadeltak och faluröd locklistpanel. Fönster saknas. Stegarna förvaras längs södra sidan och sticker ut på västra gaveln under ett tillbyggt smalt regnskydd med sadeltak, öppet åt norr. Takfallen täcks av korrugerad plåt. På östra gaveln finns en liten plankdörr, där stegarna kan dras ut, med smitt handtag, bandgångjärn och trähasp. Mitt på gaveln sitter en enkel normalstor dörr av samma typ med vattbräda över. Byggnaden har traditionell utformning och dess ålder därför svår att avgöra, men åstakskonstruktionen och smidda beslag tyder på ursprung från 1800-talet eller tidigare.