Stäng fönster Flen kn, MELLÖSA KYRKA OCH HÄLLEFORSNÄS KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Mellösa kyrka har ett centralt läge på en moränhöjd i odlingsbygden mellan Mellösasjön i öster och Harpsundssjön i väster. Kyrkogården ligger väster och söder om kyrkan innanför en kraftig mur, men fortsätter också söder om muren i ett naturskönt läge mot sjön. Tätt inpå kyrkan ligger sockenstugan, kyrkstallet och ett tiotal bostadshus med uthus, ekonomibyggnader och trädgårdar, vilket tillsammans ger en stark bykaraktär. Bostadshusen är enkelstugor och parstugor från 1700- och 1800-talen samt större bostadshus från sent 1800-tal. Prästgården ligger inte intill kyrkan. Vid laga skiftet 1859-1860 flyttades gårdar ut från Mellösa by. Jordbruks- och boskapsdriften pågår idag 2006 och landsvägen skär genom byn, vilket gör byn levande. Tre gravfält hör samman med bosättning under järnåldern. Mellösa är också påverkat av järnvägssträckningen öster om kyrkbyn. Utmed den ligger övrig bebyggelse.

Mellösa kyrkby är riksintresse för kulturmiljövården (D 35) med Motivering: Ovanligt åskådligt exempel på äldre kyrkby med många sockenkommunala funktioner. Skoltomt med tre generationer skolbyggnader, sockenstuga och kyrkstallar.

Källor: Sörmlandsbygden 1988:1, Evy Rydergård vid inventeringstillfället 2006