Stäng fönster Tjörn kn, RÖNNÄNGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
RÖNNÄNGS KYRKA ligger i ett höjdläge i ett smalt pass mellan två bergshöjder, i sydöstra delen av samhället. Terrängen är kuperad, och en smal körväg passerar förbi längs norrsidan av kyrkogården. Bebyggelse i omgivningarna, främst väster om kyrkogården, där det bl a ligger en äldre skola, men också en bit öster om kyrkplatsen.

Ytterligare två begravningsplatser finns i Rönnäng, en ca 150 meter åt nordväst och en ca 1,5 km längre bort.

Rönnäng är ett av de kustsamhällen som växte till starkt under 1700-talets stora period av sillfiske. Samhället låg långt ifrån en egentliga sockenkyrkan, varför man fick tillstånd att uppföra ett kapell av trä 1794. Sillfiskets kraftiga nedgång efter 1808 ledde till att man 1818 diskuterade att lägga ner församlingen, och återgå till moderförsamlingen Stenkyrka. Så skedde dock inte.

Man hade sedan 1794 kapellag, och därmed präst, gemensamt med Klädesholmen. 1872 flyttades prästbostället från Klädesholmen till Rönnäng. Rönnäng och Klädesholmen bildade man eget pastorat 1920.