Stäng fönster Tanum kn, RESÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Resö är en av de större kustnära öarna i norra delen av Tanums kommun. Ön har under lång tid haft jordbruk som huvudnäring, med fiske i äldre tid i huvudsak bedrivet som bisyssla. Vissa yrkesfiskare har dock förekommit, och kring hamnen finns också en mindre husklunga med tillhörande sjöbodar, en bebyggelse tillkommen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Ett pensionat fanns också här från 1930-talet. På ön i övrigt finns en blandning av jordbruksanknuten bebyggelse och sommarhus. Mellan Resö och fastlandet ligger Galtö, med en något mindre bebyggelse men som i övrigt delar flera av dragen på Resö. Idag har öarna fast landförbindelse genom vägbankar.

Kapellet ligger på sandmark i södra delen av ön, i en mindre dalsänka som sluttar svagt mot norr och som ligger mellan devis tallbevuxna bergsförhöjningar.

Kyrkan ligger 2-300 meter söder om en havsvik, där det idag ligger en campinganläggning. Kyrkan ligger också 3-400 meter väster om Resö f d skola. Kyrkplatsen är omgiven av blandad tall- och björkskog, och här ligger förutom kyrkan också ett församlingshem, ett bårhus, ett äldre förråd samt en modernare ekonomibyggnad. Kyrkplatsen ligger visuellt avskild från bebyggelsen i närheten.