Stäng fönster null kn, KULTURLANDSKAPSREGION NORRA NORRLANDS FJÄLLTRAKTER, Västerbotten

Beskrivning
Detta är en av Europas största sammanhängande "vildmarker". Här finns fjällanläggningar för turism, t.ex. vid Hemavan, Tärnaby, Ritsem, Riksgränsen och Abisko, men naturlandskapet dominerar. Av tradition har den rörliga turismen sökt sig till dessa trakter som i dag hyser landets mest omfattande nationalparker. Det ekonomiska utnyttjandet av området har baserat sig på renskötsel även om sporadiska försök med malmbrytning ägt rum på en del platser. På vissa håll har man i relativ sen tid också utnyttjat deltaland och flödesängar som slåttermarker, något som gav upphov till agrar bosättning, t.ex. vid Hemavan samt vid Iraftsjöns deltaland i den oreglerade Laisälven. Idag dominerar turistnäringen.
KÄLLOR:
TEXT - Sporrong, Ulf: Odlingslandskap och landskapsbild. 1996.