Stäng fönster Svenljunga kn, SVENLJUNGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Sedan gammalt är Svenljunga en knutpunkt i Kindsbygden, där viktiga landsvägsförbindelser möts och med ett strategiskt läge intill ett betydelsefullt vattendrag. Svenljunga kyrka är belägen i centrala delen av samhället, väster om Ätran. Väster om kyrkoanläggningen löper väg 154 från Borås och i norr avgränsas området av väg 156 från Tranemo. Församlingshemmet och en vårdcentral ligger öster om anläggningen. Församlingshemmet är uppfört 1985 i en våning och har fasader av vitt mexitegel. Där församlingshemmet ligger idag, öster om kyrkan, har två generationer folkskolebyggnader tidigare bildat en bymiljö tillsammans med kyrkan.

Källa: Regionmuseum Västra Götaland

Arkiv: Antikvarisk-topografiska arkivet, Borås museums arkiv och Regionmuseum Västra Götalands arkiv