Stäng fönster Svenljunga kn, REVESJÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Revesjö kyrka ligger ca fem km sydväst om Svenljunga i ett kuperat skogslandskap. Kyrkan ligger högt med utsikt över den närliggande Kyrksjön, i ett kulturlandskap karakteriserat av öppna betesmarker, ekskogar och ett flertal fornhistoriska lämningar i form av gravar och fossila åkrar. Byn kring Kyrksjön utgör område av riksintresse för kulturmiljövården. Söder om kyrkoanläggningen löper en grusväg, på övriga sidor gränsar kyrkogården mot betesmarker med inslag av både löv- och barrträd. Norr om kyrkogården sluttar marken brant ned mot sjön.

Utanför kyrkogårdens nordöstra hörn ligger en mindre ekonomibyggnad med förråd. Byggnaden är klädd med rödmålad lockpanel och har vita fönstersnickerier, svartmålad dörr och ett plåtklätt tak. Sockeln är av huggen natursten. Sydöst om kyrkan ligger den före detta skolbyggnaden från 1865, som nu fungerar som församlingshem och bostad. Denna byggnad med vitmålad locklistpanel har bruna fönster- och dörrsnickerier och ett sadeltak täckt av betongtegel. Till bymiljön vid kyrkan hör också fastigheten Stommen, härrörande från slutet av 1700-talet, och som förutom mangårdsbyggnad också bebyggts med ett flertal ålderdomliga byggnader, till exempel lillstuga och magasin. Mangårdsbyggnaden, som är klädd i ljust gråbeige locklistpanel med bruna fönster- och dörrsnickerier, fick sitt nuvarande utseende vid en renovering 1875.

Källa: Regionmuseum Västra Götaland

Arkiv: Antikvarisk-topografiska arkivet, Borås museums arkiv och Regionmuseum Västra Götalands arkiv