Stäng fönster Svenljunga kn, SEXDREGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Sexdrega kyrka ligger ca tio km norr om Svenljunga i en skogig trakt med inslag av mossar och sjöar. Socknens huvudbygd återfinns i öster längs Ätrans lopp, där också tätorten Sexdrega är belägen. Här växte efter järnvägens (Borås-Svenljunga) tillkomst 1885 ett stations- och villasamhälle fram kring kyrkan. Huvudstråket genom orten utgörs idag av länsväg 154. Kyrkan med tillhörande byggnader och kyrkogårdsanläggning är belägen i samhällets södra kant. Rakt norr om kyrkan ligger den gamla prästgården som sedan 1992 utgör församlingshem och pastorsexpedition. Byggnaden, som uppfördes 1922 efter ritningar av göteborgsarkitekten Gustaf Elliot, är en vit spritputsad byggnad uppförd i två våningar med valmat mansardtak. Den utgör ett tidstypiskt exempel på en statusbyggnad med drag av nyklassicism och nationalromantik. I söder och väster ansluter skolbyggnader från olika tider samt bostadsbebyggelse, medan anläggningens östra sida gränsar till ett stycke öppen, odlad mark samt länsvägen.

Källa: Regionmuseum Västra Götaland

Arkiv: Regionmuseum Västra Götalands arkiv