Stäng fönster Habo kn, SANKT JOHANNES KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, HABO , Jönköping

Beskrivning
Habo socken ligger på östsidan av Hökensås invid Vätterns sydvästra kust. Det kuperade landskapet domineras av resliga barrskogar. Tätorten Habo växte upp i samband med järnvägens anläggande och kom att bli socknens nya centrum och så småningom för kommunen. Sankt Johannes kyrka med det sammanbyggda församlingshemmet är beläget i Habo samhälle, i den södra änden av centrum. I sydväst löper Jönköpingsvägen som på motsatt sida kantas av låga vitputsade industrilängor från 1900-talets förra hälft. Direkt i norr är det dominerande kommunhuset. I övrigt utgörs omgivningen av de villaområden som karaktäriserar den terrängmässigt kuperade tätorten.

KOMMUNHUS - Byggnaden i flera våningar är byggd i vinkel med ett högt torn i hörnet. Detta bär en urtavla. Fasaderna är klädda med brunt fasadtegel. Byggnadens drag av sen funktionalism - främst i tornet - talar för en datering till 1960-talet.