Stäng fönster Ulricehamn kn, TROGAREDS KAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Trogareds kapell har ett naturskönt läge på en höjd väster om sjön Tolken strax söder om riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn. Vägen mellan Södra Ving och Äspered går på en ås längs Tolkens västra sida i ett lövträdsbemängt jordbrukslandskap och vid mötet med vägen till Nitta i norr står den åldriga Trogareds ek på ena sidan (lär härstamma från senmedeltiden) och den gamla rödfärgade gården Dalen på den andra. Vägen går förbi kapellet som ligger uppe på åsen strax väster om vägskälet, väl synligt från norr. Trogareds gård ligger på landsvägens norra sida mitt emot kapellet med vita gamla flygelbyggnader i två våningar med locklistpanel under tegeltak. Kapelltomten skänktes av den dåvarande ägare till gården. Utmed kapelltomtens östra sida går vägen fram till Björnareds gård i sydväst, vars gula herrgårdsliknande manbyggnad i två våningar syns bortom en vidsträckt åker. Huset har bred balkong under valmat sadeltak med höga skorstenar och lukarner i takfallen. Bortom ett fält i väster syns en 1970-talsvilla