Stäng fönster Vänersborg kn, TIMMERVIKS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Timmervik hör till Gestads medeltida socken, en del av Sundals härad som tillsammans med Nordals härad utgör ett av landskapet Dalslands historiska kärnområde. Området domineras till stora delar av bördig jordbruksmark på Dalboslätten, vilken naturgeografiskt sammanhänger med Västgötaslätten på andra sidan Vänern. Kontakterna över vattnet har lång tradition och kristnandet av Dalsland skedde från Västergötland. Dalsland, liksom Värmland, hörde ju tidigare till Skara stift. Gestad har under lång tid varit annexförsamling till Bolstad tillsammans med Erikstad och Grinstad men överfördes 1962 till det då nybildade Brålanda pastorat, också bestående av Sundals-Ryrs församling. De båda sistnämnda hörde tidigare till Frändefors pastorat.

Gestads socken har en triangelliknade form med basen i norr. Det större området i norr utgörs huvudsakligen av fullåkersbygd på Dalboslätten medan den avsmalnande södra delen, där Timmervik är beläget, och den övriga kusträckan mot Vänern domineras av småkuperad skogsmark. Genom närheten till Vänern har sjöfarten också haft betydelse och Sikhall var tidigare en viktig hamnplats där det finns ett byggnadsminnesförklarat f d spannmålsmagasin från 1874. Gestad är en utpräglad landsbygdsförsamling. Bland gårdarna på slätten framträder Lövås egendom som en gång varit säteri och hemvist för olika adelssläkter. I socknens norra del är också kyrkan belägen. Den nuvarande vitputsade stenkyrkan uppfördes 1795-99 på en kulle ca 400 m söder om dess föregångare, lågt belägen intill Lillån. Den äldre kyrkan (troligen 1200-tal) tillhörde den speciella gruppen medeltida tegelkyrkor i Dalsland. Vid Murängen, ca en kilometer söder om den nuvarande kyrkan och på det forna säteriet Lövås marker, finns lämningar efter vad som antas varit ytterligare en tegelkyrka från 1200-talet. Platsens och byggnadens historia är oklar liksom den förmodade kyrkans status som eventuell socken- eller gårdskyrka.

I Gestads sydöstra del, med annorlunda struktur än slätten i norr, och med lång väg till sockenkyrkan uppfördes 1926-27 Timmerviks kapellkyrka med frivilligt insamlade medel efter initiativ av dåvarande kyrkoherden i Bolstads pastorat L M Engström. Den vitputsade lilla tegelkyrkan är belägen i ett brutet landskap invid den slingrande landsväg som här leder strax innanför Vänerkusten. Bebyggelsen i området är blandad med små gårdar, egna hem/villor och fritidshus. Närmast kyrkan finns både småkuperad skogsmark och öppna fält. Mitt över vägen finns en f d IOGT-lokal, nu privatbostad.

Till kyrkoanläggningen hör förutom kyrkan med omgivande kyrkogård, två ekonomibyggnader belägna vid grusplanen öster om kyrkan. Det är ett förråd (f d vedskjul) från ca 1930 samt en förråds- och personalbyggnad från 1990. Den förra har fasad av faluröd slätpanel och sadeltak täckt av korrugerad plåt. Byggnaden från 1990 har fasad av oljeröd liggande fasspontpanel och sadeltak av svart plåt.

LITTERATUR, RAPPORTER: Brålandaboken, Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr, Tre socknar på Dal, del 1, Vänersborg 1995 / Dalsland - Landskapets kyrkor, Forskningsprojektet sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelse 2003 / Gestads försmlings kyrkor, beskrivning av Henry Eriksson, Vänersborg 1966, reviderad 1992 / Gunnäs Sigfrid och Waldén Bertil, Kyrkor i Sundals härad, Konsthistoriskt inventarium, i Sveriges kyrkor, Dalsland, Stockholm 1931 / Runelid Effe, Dalslands kyrkor, 1980