Stäng fönster Ulricehamn kn, BRUNNS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Brunns socken ingår sedan 1938 i Ulricehamns stad. Den gamla socknen utgörs av sjön Åsundens västra strand och dess bergs- och skogsområden. Jordägandet dominerades enligt 1574 års jordebok av frälse- och kyrkohemman. Det gamla sockencentrumet är beläget i Brunnsbäckens uppodlade dalgång, genom vilken den nu nedlagda järnvägen Borås-Ulricehamn gick. Kring järnvägen växte ett stationssamhälle upp i början av 1900-talet. Här löper även vägen från Hulu i söder samman med väg 40 mellan Borås och Ulricehamn, vars sträckning idag är flyttad norr om samhället. Invid det gamla vägskälet söder om samhället ligger en skolbyggnad i 1920-talsklassicism. Nordväst härom ligger invid Brunnsbäckens södra strand den gamla kyrkplatsen. På en bergsknalle ett kort stycke söderut är nuvarande kyrka och kyrkogård. Bebyggelsen består här av till stor del utskiftade gårdar med omgivande hagmarker.

ÄLDRE KYRKPLATS - Den gamla kyrkogården är närmast kvadratisk och omges av kallmur samt trädrad. Några gravvårdar från 1700- och 1800-tal kvarstår. Av den gamla kyrkan återstår en ruin i form av långhus från 1200-talet med fullbrett rakt kor från 1697 och vapenhus från 1808, i vilket en romansk portal av finhuggen sandsten inkorporerats. Kyrkan är i övrigt helt av gråsten. Några sandstensomfattningar till ett unggotiskt fönster kvarstår. Ruinen har drabbats av kraftiga sättningar, vilket föranlett anbringandet av dragjärn och stag kring korgaveln.

SKOLA - Byggnaden i två plan uppfördes under 1920-talets slut i tidstypisk klassicism. Fasaden är klädd med beige locklistpanel. Det flacka valmade sadeltaket är täckt av tvåkupigt lertegel. Invid skolan finns ett samtida avträde.