Stäng fönster Herrljunga kn, KÄLLERYDS KAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Källeryds kapell ligger i Källunga socken cirka elva kilometer från Herrljunga i nordväst och lika långt från Floby i nordöst. Kapellet ligger lummigt vid den smala asfalterade landsvägen genom det lilla villasamhället som uppstått kring verksamheten vid en torvmosse. Vägen korsas ett stycke från kapellet av järnvägen, betydelsefull för torvnäringen. På andra sidan vägen ligger en räcka bostadshus från decennierna kring 1900-talets mitt och i väster finns en större trävilla. Husen ligger öppet utan avskärmande hägnader sig emellan eller mot kapellet. På nordöstra sidan angränsar en nyare trävilla och i söder en åkeribyggnad med stor asfalterad plan. Bortom villorna möter snart en lövträdsrand och där bakom breder blandskog ut sig. Torvhanteringen avklingade efter andra världskriget, men togs upp igen för 7-10 år sedan. På orten finns också åkerier.