Stäng fönster Mariestad kn, SKOGSKAPELLET KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

SKOGSKAPELLET PÅ MARIESTADS ÖSTRA KYRKOGÅRD
1583 anlades Mariestad av hertig Karl, blivande Karl IX. 1584 blev Mariestad och Leksberg eget pastorat. 1614 blev staden prebende åt rektorn vid Mariestads skola, för att 1687 åter läggas under kyrkoherden i Mariestad. 1724 blev den åter rektorns prebende och slutligen 1827 eget pastorat.

Mariestad var säte för superintendenten och stiftsstad över Värmland och delar av norra Västergötland till 1647. Kungsgården Tunaholm, som var knuten till den äldsta kyrkan, fick senare namnet Marieholm. Marieholm var residens till 1997.

Kapellet och kyrkogården är belägna i det så kallade Muggeboområdet öster om Mariestad centrum. Området består till stor del av skog samt av villakvarter från 1950 - 1970-talet. Kyrkogården gränsar i söder till Muggebovägen. Söder om gatan finns villor från ca 1960-talet. Förövrigt omges kyrkogården närmast av gles tallskog. I väster, bakom en skogsridå, ligger Vänershovs idrottsplats. I norr finns Johannesberg, som under ca 100 år var vårdanstalt med skolor, ålderdomshem, matsalar, bostäder, arbetsplatser mm för utvecklingsstörda i alla åldrar.