Stäng fönster Skara kn, FLÄMSLÄTTS STIFTGÅRD OCH KYRKA, Västra Götaland

Beskrivning
FLÄMSLÄTTS KYRKA - Skara stifts stiftsgård Flämslätt ligger i Öglunda socken i Skara kommun, men gränsar i norr till Lerdala i Skövde kommun.

Östra delen av Lerdala ligger uppe på det skogbevuxna platåberget Billingen och västra delen är en del av Valle härads kulliga och sjörika så kallade kameslandskap, bildat vid inlandsisens avsmältning. Socknen har ca 65 fornlämningar, därav två hällkistor, rösen, stensättningar och järnåldersgravfält.

Stiftsgården är belägen norr om Flämsjön och öster om landsvägen Eggby - Timmersdala. Strax nordväst om Flämslätt ligger Kulhults golvbana. Stiftsgården omges av Valle härads böljande, skogbevuxna, kalkrika landskap, som formats av inlandsisen. Man når kyrkan via en avfartsväg från landsvägen i nordväst. Stiftsgården är belägen på en ås, som sluttar mot alla sidor. I skogen öster om själva kursgården ligger Flämslätts lägerby med rödmålade träbyggnader.