Stäng fönster Skara kn, ÖLANDA SÄTERI OCH KAPELL, Västra Götaland

Beskrivning
ÖLANDA KAPELL - Ölanda säteri är beläget i Istrums socken. 1992 skedde en sammanslagning till Eggby- Istrums församling. Den glest befolkade socknen utgörs i östra delen av skogbevuxet, kuperat, så kallat kameslandskap med småsjöar, bildat vid inlandsisens avsmältning. Västra delen är till större del uppodlad. I socknen finns ca fornlämningar, bland annat 18 stora bronsåldersrösen. Istrums medeltidskyrka revs på 1700-talet.
Istrums by växte upp med järnvägen Skara - Timmersdala 1909, nedlagd på 1950-talet. I byn ligger Istrums före detta kapell från 1937, som nu är privatbostad. Av större gårdar kan nämnas Istrums gård, ursprungligen uppförd på 1700-talet, Ölanda samt Rämningstorp. Rämningstorps nuvarande corps de logi är uppfört 1925 av SKF´s grundare.
Kapellet är mycket högt beläget på en kulle ca 200 meter norr om Ölanda säteri. Kullen i övrigt består av betesmark. Säteriet och kapellet ligger öster om en mindre landsväg mellan Eggby i öster och mot Ledsjö utmed E20 ?? i nordväst. På motsatt sida av vägen, sydväst om kapellet ligger säteriets ekonomibyggnader. Mellan säteriet och kapellet går en körväg från väster, som i höjd med kapellet svänger av mot nordöst. Några hundra meter i öster ligger ett vindkraftverk. I övrigt omges gården och kapellet av odlingsmark med inslag av mindre skogspartier.
ÖLANDA SÄTERI - Corps de logiet är uppfört 1725 i två våningar med senare tillkommen frontespis. Den har grå träpanel, vit portal med balustrad framför och brutet tak . Till gården hör två vinkelställda flygelbyggnader, varav en med 1600-talsursprung, och ett magasin med vällingklocka. Magasinet är rödmålat, byggt i två våningar och står på en stengrund. Före 1928 tillhörde Ölanda kapell gården.