Stäng fönster Vårgårda kn, BERGSTENAGÅRDENS KYRKSAL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Bergstena socken upptages till sin norra del av skogsmarker och i väster av Älgaråsen med sina mossar, vilka avvattnas åt öster av Svartån som rinner ut i Säveån. I sydost upptags socknen av den uppodlade Lenadalen. Bebyggelsen ligger samlad i söder kring den landsväg mellan Alingsås och Trollhättan som följer åsens östra rand. I den gamla kyrkbyns norra ände ligger den gamla folkskolan på vägens västra sida. Dennas östra flygel utgörs av den f.d. småskola som nu rymmer Bergstenagården. Mellan denna och vägen ligger en grusplan med lövhäck samt trädrad åt norr. Den medeltida kyrkplatsen ligger omkring 300 meter åt söder på andra sidan en om dalgång och en träindustri. Kring denna finns i backen en väl samlad bebyggelse från 1800- och 1900-talen. Enligt 1546 års jordebok dominerades socknens jordar av frälsejord.

F.D. FOLKSKOLA - Den timrade byggnaden i 1 ½ plan är uppförd som folkskola under sent 1800-tal. Fasaden är klädd med ljusblå, profilerad locklistpanel och har fönster med korspost. Byggnadens sadeltak täcks av tvåkupigt lertegel. På framsidan är en sluten veranda, på ena gaveln en balkong och på baksidan en utbyggnad i vinkel med två plan från mitten av 1900-talet. Skolans västra flygel är i 1 ½ plan med källare och sannolikt uppförd under 1900-talets förra hälft. Fasaden är klädd med ljusblå locklistpanel och har fönster med mittpost. Byggnadens sadeltak täcks av tvåkupiga betongpannor. Bakom skolbyggnaden står ett uthus med sadeltak och ett avträde med tälttak, båda välbevarade och med rödfärgade träpaneler.

ÄLDRE KYRKPLATS - Den gamla kyrkplatsen omges av ett sentida järnstaket med nät och smidd pargrind. Av den medeltida gråstenskyrkan återstår grundmurarna, vilka avslöjar en rektangulär planform med två ingångar i söder. Under koret finns en gravkammare. Vid undersökningen 1954-55 blottades och konserverades murarna. Konstruktionsdelar som tolkats som en föregående stavkyrka påträffades inom murarna. Vid kyrkans västgavel står ett träkors från detta tillfälle. På kyrkogården finns vidare en klockstapel med en äldre klocka och manuell ringning.