Stäng fönster Stockholm kn, RÅCKSTA, Stockholm

Råcksta
Råcksta är en tunnelbaneförort från 1950-talet med främst hyreshusbebyggelse men också stora områden med radhus och småhus. Stadsdelen är nära sammanlänkad med Vällingby både geografiskt och arkitektoniskt och bebyggelsen ger ett likartat intryck, vilket är naturligt då områdena planerades samtidigt. Området ger ett grönt intryck då en hel del stora träd sparades vid byggandet och den grönska som planterades har hunnit växa till ansenlig höjd. Höjder omväxlar med breda dalstråk och de tätare bostadskvarteren omges med grönytor som avsågs utgöra en del av de boendes vardagsmiljö. Vällingbyvägen är stadsdelens gräns mot Vällingby i väster och Råckstavägen den östra gränsen. Tunnelbanestation ligger vid områdets gamla centrum Råcksta gård.

Planer och bebyggelse
När Södra Spånga var i stöpsleven och man planerade för ett "stor-centrum" i Vällingby var det avsikten att ett flertal förorter skulle samverka: Vällingby, Råcksta, Johannelund(Vinsta), Grimsta, Hässelby Gård och småningom Hässelby Strand. Stadsplanedirektören Sven Markelius och arkitekt Göran Sidenbladh skissade hela tiden Vällingby och Råcksta som en samlad planfigur: ett kärnområde kring Vällingby centrum, sedan generösa grönytor för idrott och rekreation, därefter de olika typerna av bostadsenklaver med villor längst ut och mindre lokala centrumbildningar på lämpliga avstånd.
Den stora generalplanen för området antogs 1950 med ändringar och tillägg 1952 och omfattade även Råcksta. Fem detaljplaner utarbetades 1950 och 1951 för Råcksta av arkitekterna Carl-Fredrik Ahlberg, Göran Sidenbladh och Hans Uddenberg under ledning av Markelius. I arbetet deltog också Jon Höjer, Bertil Karlén och Josef Stäck. Särskilt området mellan Multrågatan och Sollefteågatan ägnades stor omsorg. Här skapades en sammanhållen husgrupp bestående av flera trevåningslängor i meanderform och ett par mycket välformade punkthus, med konsekvent utifrånmatning av biltrafiken så att helt skyddade gårdar för lekplatser och daghem skapades. Fasaderna karaktäriseras av att de är avdelade med olika kulörer och har portvalv som leder från en gård till nästa. Arkitekten Ernst Grönwall ritade husen och utemiljön formades av landskapsarkitekten Eric Anjou. Kvarteren började byggas 1951 av ett privat företag, men måste snart överföras till det allmännyttiga AB Råckstahus, som hade möjlighet till förmånligare statliga lån. Här, i östra delen av området, ligger också Råcksta centrum. Dessa kvarter hörde till de miljöer som ofta visades för alla de intresserade grupper som kom på studiebesök.
En annan husgrupp med markant formgivning i Råcksta är radhusen vid Långseleringen från 1952-53 ritade av arkitekt Adrian Langendal. De var från början hyresradhus men är sedan 1990-talet omvandlade till bostadsrätter. Husen har två våningar, några också en souterrängvåning. Fasaderna är putsade och enhetligt utformade, men har olika kulörer och olikformade detaljer vilket ger området ett livfullt och spännande uttryck. I kvarteren kring Oviksgatan finns också flera kvarter med Småstugebyråns självbyggeristugor byggda under första hälften av 1950-talet.

Arbetsplatsområdena
En svår och viktig uppgift i planeringen av ABC-staden Vällingby-Råcksta var att skapa tillräckligt många arbetsplatser. Det var ett starkt önskemål att minimera arbetspendlingen genom att erbjuda ett stort antal arbetstillfällen lokalt. Därför var Vattenfalls etablering i Råcksta mycket uppskattad. Vattenfallsstyrelsen hade planerat att bygga i Marieberg, där tidningshusen nu ligger, men fann att där inte fanns tillräckligt med plats. Arkitekten Sven Danielson ritade anläggningen i Råcksta 1957. Som arbetsområden kan också räknas tunnelbanans bangårdsområde med verkstadshallar liksom det band med småindustri, kontor och bilhallar som ligger mellan Jämtlandsgatan och Bergslagsvägen. Vattenfallstomten var i planen avsedd för ett sjukhus som istället kom att byggas söder om Brommaplan. Inom stadsdelen ligger också Råcksta sjukhus och ålderdomshem - ritat av arkitekten Erwin Pütsep - som togs i bruk 1971. Den för de barnrika områdena så viktiga skolan, som ligger vid Offerdalsgatan, byggdes 1952-53 efter ritningar av arkitekten Helge Zimdahl. Den har namnet Vällingbyskolan och hade Vällingby/Råcksta som upptagningsområde.

Råcksta gård
Intill Vattenfalls jättelika kontorsbyggnader ligger den lilla Råcksta gård. Råcksta har funnits som en gårdsplats sedan medeltiden. Den nuvarande manbyggnaden härstammar från 1720-talet, men har genom århundradena blivit kraftigt ombyggd. Den har bl a ägts av den jordbruksintresserade grosshandlaren Knut Ljunglöf och senare sonen Robert Ljunglöf, som drev jordbruket vidare sedan gården sålts till staden 1927. I byggnaden finns, efter den senaste restaureringen som Vattenfallsstyrelsen genomförde 1965-70, fina interiörer med bl a takmålningar från den äldsta tiden, som tidigare var övermålade. Huset används idag för representation.

Texten är baserad på boken Stockholm utanför tullarna - Nittiosju stadsdelar i ytterstaden, Stockholms stadsmuseiförvaltning och Stockholmia förlag 2003. Författare till avsnittet är Britt Wisth.