Stäng fönster Årjäng kn, ÖSTERVALLSKOGS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Östervallskogs socken ligger i Årjängs kommun och har i norr en drygt två mil lång gräns mot Norge. I i öster gränsar Järnskogs och Karlanda socknar, i söder ligger Holmedal. Terrängen utgörs till övervägande del av skogsområden med insprängda små sjöar i det småkuperade landskapet. I området finns också smala strandbygder längs övre delarna av Upperudsälvens vattensystem, omgivna av bruten skogsmark. Här finns ca 30 kända fornlämningar, varav de flesta utgörs av fångstboplatser med flinta och kvarts från stenåldern längs stränderna. Området omnämns första gången 1531 som Östanudsko vilket syftar på skogen kring sjön Östen.

Troligen fanns en kyrka i dessa trakter redan på 1300-talet, var denna var belägen är dock inte klarlagt. På den gamla kyrkplatsen i Kyrkobyn, några kilometer söder om den nuvarande kyrkplatsen, finns reser av en 1600-tals kyrka. Denna var uppföd av trä, troligen under 1630-talet. Kyrkan flyttades 1821 en bit för att inte ligga så nära gården Storen och dess eldstäder. Denna kyrka användes fram till 1868 då den övergavs för en nybyggd kyrka på den nuvarande kyrkplatsen.

I Östervallskogs socken finns ett litet centra intill kyrkan där det idag finns skola, den gamla sockenstugan och affär/bensinmack. Här finns också prästgård och blandad bostadsbebyggelse. Den närmsta tätorten är Töckmark, ca 15 kilometer sydväst om kyrkan.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Östervallskogs kyrka. / ATA Stockholm; Österallskogs kyrka. / Medeltida dopfuntar i Värmland, Sven Axel Hallbäck, 1965.